Ajankohtaista 2011...


26.1.2011

Pitkästä aikaa olen sivuja päivittelemässä. Johan tuosta onkin kulunut lähes vuosi, kun edellisen kerran näillä asioilla olin...

Vuoteen on sitten tapahtunutkin paljon. Yhteisnavettahanke on edennyt ja nyt näyttää siltä, että noin kuukauden päästä saataisiin alkaa ottamaan eläimiä sisälle. Tällä hetkellä minulla on täällä Peltosalmella 92 lehmää, joista 72 on lypsyssä, umpilehmät majailevat kylmäpihatossa. Nuorisoa on kasvamassa noin 250 päätä, osa täällä ja osa Huotarissa, jonne uusi navetta nousee.

Navettaan tulee kolme lypsyrobottia, kaksi uutta (käytettyä) Vemssiä ja sinne siirretään myös meidän nykyinen Vemssi. Mattoruokkija ja automaattinen kiinteä apesekoittaja. Lantakäytävät ovat kiinteät ja varustettu kumimatoilla. Osa hiehoista kasvatetaan täällä Peltosalmella ja osa mahdollisesti ulkopuolisen kasvattajan luona.

Viime vuosi oli lehmävasikkavuosi, lypsyrotuisia lehmävasikoita syntyi 53 kpl. Sonneja ja liharotuisia lehmävasikoita syntyi yhtensä 38 kpl. Tämä kyllä sopii minulle, sillä sillä lehmävasikoitten joukosta on nyt lupa odottaa jo jonkinmoisia "helmiä", sukunsa perusteella.

Sain myös vietyä opinnot kunnialla loppuun ja olen nyt agrologi ylempi AMK. Opinnäytetyöni tein sorkista, aiheeni oli "Sorkkavälin ajotulehdus - kehittyvän maitotilan vitsaus". Työssä on kerrottu mm. mitä ajotulehdusepidemia sai aikaan tilallamme.

Pemon opetustöistä jäin pois heinäkuun lopussa ja olen nyt työllistänyt itseni omien lehmien ja kasvattihiehojen hoidolla sekä sorkkahoidoilla. Ja ihan ovat päivät täyttyneet noistakin töistä, vapaa-aikaa ei juurikaan ole ollut...

Loppuvuodesta saimme myös yllätyspentuja, kun Kassu pyöräytti kolme poikaa Suomenlapinkoira Naavalle.

 

 


 

Ajankohtaista 2010...


3.4.2010

Hups heijakkaa, miten se aika rientääkään. Nyt sain aikaiseksi päivitellä nuo eläinten tiedot kohdalleen, kuvat uupuvat vielä. Paljon on eläimiä poikinut ja mieluisia lehmävasikoita syntynyt. Nuorkarjasivulla on päivitetty lista tämänhetkisestä nuorisosta.

Syksy ja talvi on ollut kiireistä aikaa. Pääsin sinne ylempään amkiin ja sen myötä osa liikenevästä ajasta on mennyt sen mukanaan tuomiin tehtäviin. Normaalit työt, eli eläintenhoito ja opetustyöt, ovat jatkuneet ennallaan. Sorkkahoitotyöt ovat lisineet, kaikki Pemolta liikenevät päivät on täytetty sorkkahoidoilla ympäri maakuntaa. Ja se on hyvä niin, tykkään kovasti laittaa rouvien jalkoja uusiin mittoihin.

Kesälle on luvassa taas paljon töitä, mutta onneksi minulle tulee kaksi reipasta tyttöä tänne harjoittelemaan. Oman karjan lisäksi meitä tulee työllistämään kasvattihiehot, joita on kertynyt jo lähemmäs 150 päätä. Tässä on sellaista yhteisnavettahanketta viritelty ja nämä hiehot ovat sitten menossa sinne. Eli jos nyt kaikki menee "putkeen", alkaa kesällä uuden navetan rakentaminen. Sepä sitten taas vie osan ajasta, joten veikkaanpa, ettei tarvitse yhtenäkään päivänä toimettomana olla.


.....Ajankohtaiset 2009.....